Kerstboom soorten

Picea Omorika

De Picea Omorika is ook wel bekend als de servische spar. De bovenkant van de naalden zijn groen van kleur en de onderkant is grijsachtig van kleur. Zoals de naam al doet vermoeden vind deze spar zijn oorsprong in Servie. Deze kerstboom wordt meestal niet breed maar wel hoog. De boom kan een uiteindelijke hoogte van 20-30 meter bereiken. Dit Picea omorika is op dit moment de meest verkochte kerstboom.

Picea_omorika2

Picea Abies

De Picea Abies is ook wel bekend als de fijnspar. Deze boom heeft groene naalden. De picea Abies is een redelijke snelle groeier. Deze kerstboom wordt tamelijk breed en kan tot wel 50 meter hoog worden. Deze boom komt voornamelijk voor in oost en Noord europa. Vroeger werd deze boom het meest gebruikt als kerstboom maar omdat deze boom zijn naalden redelijk snel laat vallen is men over gestapt op o.a de servische spar en de Nordman Spar.

Picea Abies

Picea pungens “Glauca”

De Picea pungens “Glauca”is ook wel bekend als de blauwspar. Deze boom heeft (meestal) blauwe naalden. Anders dan de naam doet vermoeden hebben lang niet alle blauwspar kerstbomen de kenmerkende blauwe kleur. Doordat alle kerstbomen, dus ook de blauwspar gezaaid worden zijn alle kerstboompjes uniek. Zo zullen er blauwe en groenachtige blauwsparren zijn. De blauwspar is een langzame groeier. Kenmerkend zijn de prikkende naalden. Deze boom houdt goed zijn naalden vast.

Picea pungens

Abies Nordmanniana

De Abies Nordmanniana is ook wel bekend als de Nordman spar. Dit is de koning van de kerstbomen. Deze boom kan uiteindelijk wel 85 meter hoog worden! Deze boom heeft een groene kleur, zachte naalden en staat bekend om zijn naalden die niet uitvallen. Deze boom is een zeer langzame groeier. Kenmerkend is dat deze boom zeer breed kan worden.

Abies Nordmanniana

Abies Koreana

De abies koreana is een geheel andere kerstboom dan de kerstbomen die hierboven staan beschreven. Het is een groene langzaamgroeiende boom die ook veelvuldig in siertuinen wordt gebruikt. De boom komt van nature voor in Korea. De boom wordt ongeveer 4 meter hoog. Kenmerkend zijn de kegels die in de boom groeien. Evenals de smalle vorm van de boom en de knoppen op de takken. Dit maken de Abies Koreana tot een unieke kerstboom.

Abies Koreana

Abies Fraseri

De Abies Fraseri is een nog zeer onbekende kerstboom. Deze boom is familie van onder andere de abies koreana en heeft eveneens een smalle groeiwijze. De kleur is eveneens groen. Deze boom kan een hoogte bereiken van 25 meter. Deze boom groeit ook zeer langzaam. De naalden zijn zacht. De Fraseri spar is zeer naaldvast. Onze ervaring is dat deze boom nog beter zijn naalden vasthoudt als de Nordmann spar.

Abies Fraseri

Picea Glauca ‘Conica’

De Picea glauca ‘Conica’ is een zeer compacte kerstboom. Deze kerstboom heeft een zeer trage compacte kegelachtige groei. Door deze compacte groei hoeft deze ook niet gesnoeid te worden. De volwassen hoogte van de ‘Conica’ is 180cm, maar hier doet hij wel minimaal 15 jaar over. De naalden zijn lichtgroen in de zomer en verkleuren donkergroen in de winter. De naalden zijn lang, stevig en zitten zeer dicht op elkaar rondom de takken. De Spar is zeer winterhard (tot -40 graden Celsius).

Picea glauca conica

Abies Nobilis

De abies Nobilis is waarschijnlijk de meest exclusieve kerstboom op dit moment. De groei van deze boom is zeer langzaam. Deze boom wordt redelijk breed. de takken groeien in lagen. Hierdoor heb je een kerstboom met relatief weinig takken en dus meer open plekken. Deze boom wordt deze weinig als kerstboom verkocht omdat de prijs van deze boom erg hoog is. De takken van deze boom worden echter wel veelvuldig gebruikt voor het maken van kerststukjes. De takken van deze boom zijn zilverkleurig. De groei van deze boom is zeer langzaam en de naalden zijn zeer naaldvast.

Abies Nobilis