Tips voor het planten van de kerstbomen in de tuin

Tips voor het planten van uw kerstboom na kerst in uw tuin

Van klanten krijgen wij vaak de vraag welke kerstboom geschikt is om na kerst weer in de tuin te planten en waar zij rekening mee dienen te houden. Hieronder staan enkele tips waar u rekening mee kunt houden waardoor u de kans van slagen vergroot.

-Let op de kluitgrootte. Let er bij aanschaf van de kerstboom erop dat de boom voorzien is van een ruime kluit. De bomen worden meestal op een dusdanige manier uitgestoken dat deze makkelijk te hanteren is en makkelijk in een pot te planten is. Heel handig maar minder geschikt om na de kerst in de tuin te planten want dan wil je juist een ruime kluit.

-Haal de boom uit het netje. Als de bomen gerooid worden dan zullen deze voorzien worden van een kluitnetje. Dit om de kluit bij elkaar te houden. Heel makkelijk want dan blijft de kluit compleet. Alleen kan het zijn dat er lucht tussen de kluit en het netje komt. Hierdoor kunnen de wortels uitdrogen. Haal de boom voorzichtig uit het netje en probeer ervoor te zorgen dat de kluit inclusief grond intact blijft.

– Plant de boom in een ruime pot. Na het ontdoen van het netje kan de boom in een pot gezet worden. Doe dit zo voorzichtig mogelijk en laat de kluit zoveel mogelijk intact. Gebruikt gewone aarde om de pot op te vullen. Gebruik een pot waar gaten onderin zitten om te voorkomen dat de boom verdrinkt.

– Zoek een geschikte plek voor de kerstboom. Zet de boom indien mogelijk niet bij de verwarming, of op vloerverwarming. Indien de boom op vloerverwarming staat plaats de pot met de boom erin in een overpot zodat de wortels zo min mogelijk opwarmen. Een koele plaats is het beste.

– Geef water. Geef water, water en nog eens water. Hoeveel is per situatie verschillend en hangt af van de locatie van de boom.

– Plant zo snel mogelijk. Plant de boom na kerst in uw tuin. Mocht het na de kerstperiode extreem koud zijn zet de boom dan buiten in de pot zoveel mogelijk op een beschutte plek in de tuin. De boom kan namelijk uitdrogen van een droge oostenwind. Klinkt misschien gek maar geef de boom ook water als deze buiten staat. Door een droge oosten wind kan de boom en de pot ook hier uitgedroogd raken.

-Plant de boom. Als het weer het toelaat kun je de boom buiten planten. Zorg dat je een ruim plant gat maakt waar de kluit ruim inpast. Haal de boom uit de pot en zet deze in het plant gat. Vul het gat vervolgens op met aarde en stamp deze aan zodat de wortels goed in de aarde zitten en de boom niet om kan waaien.